Έκδοση Εφημερίδας

newsppr1 

Ο Τύπος, με επίκεντρο την εφημερίδα, παραμένει η κορωνίδα της Δημοσιογραφίας.

Ραδιοφωνικές Εκπομπές

radioretro 

To ραδιόφωνο, με τις μουσικές παραγωγές, τα δελτία ειδήσεων, τα ζωντανά magazino, παραμένει το μέσο, που προσφέρει 24ωρη επίκαιρη ενημέρωση, αλλά και μουσικά ταξίδια για τους φίλους του ακροατές.

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗ ΥΛΗ

Εισαγωγικό

Στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας τα μαθήματα είναι μια μεγάλη εμπειρία. Είναι συνδυασμός θεωρίας , πρακτικής εξάσκησης και εφαρμογής , σε σωστές αναλογίες και για όλα τα μέσα. Στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης, οι εκπαιδευόμενοι, καλούνται υπό την επίβλεψη πάντα των καθηγητών τους, να χρησιμοποιήσουν τα εργαστήρια της Σχολής, (ραδιοφωνικά - τηλεοπτικά studios, υπολογιστές) και να γίνουν παραγωγοί, ραδιοφωνικών - τηλεοπτικών - μουσικών εκπομπών, αλλά και να δοκιμαστούν στην έντυπη δημοσιογραφία. Δελτία ειδήσεων, ραδιοφωνικά Magazino, τηλεοπτικά δελτία, έκδοση φοιτητικής εφημερίδας, μουσικές παραγωγές, αποτελούν μερικά από τα αντικείμενα πρακτικής εξάσκησης, δείγματα των οποίων μπορείτε να δείτε σε αυτήν την ενότητα.

Η άμεση επαφή και ο διάλογος με επωνύμους δημοσιογράφους , καθηγητές του Πανεπιστημίου και διακεκριμένους ανθρώπους του Πνεύματος , δίνουν τα εφόδια στους απόφοιτους της σχολής να είναι έτοιμοι και ανταγωνιστικοί στο απαιτητικό περιβάλλον της επαγγελματικής Δημοσιογραφίας.

Μαθήματα Γενικής Υποδομής

Ο ορίζοντας τους εκτείνεται στις επιστήμες και τους τομείς των επιστημών που εξετάζουν από τις διάφορες σκοπιές του το κοινωνικό "γίγνεσθαι". Περιλαμβάνουν επιλεγμένα θέματα Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Οικονομικής Επιστήμης, Νομικής Επιτήμης, Ψυχολογίας, Νεώτερης Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων.

Μαθήματα Επαγγελματικής Κατεύθυνσης

Αποβλέπουν στο να αναβαθμίσουν οι σπουδαστές τις ικανότητες και τις σχέσεις τους με αυτό που λέμε γενικότερα Γραπτό Λόγο. Διδάσκονται τεχνικές και ποιότητες του Γραπτού Λόγου, το αποτελεσματικό γράψιμο, η δομή, η σαφήνεια, η περιεκτικότητα και το ύφος με κατεύθυνση και τελική εστίαση στον Δημοσιογραφικό Λόγο.

Παράλληλα διδάσκονται και εφαρμόζονται πρακτικά οι τεχνικές της Ερευνας, της Συνέντευξης , του Ρεπορτάζ, -όπως επίσης η Ύλη, η Σελιδοποίηση, οι Τίτλοι και η Τυπογραφία, στοιχεία Ηχοληψίας, Ραδιόφωνο και Τηλεόραση, Τέλος, οι σπουδαστές δεν αποφοιτούν απο το Εργαστήρι αν δεν γνωρίζουν τέλεια τη χρήση του Κομπιούτερ και την έρευνα στο Ίντερνετ.

Σεμιναριακά Μαθήματα

Είναι ευκαιρίες επαφής των σπουδαστών με "υπεύθυνους" και "δημιουργούς ειδήσεων" με τη μορφή σεμιναρίων. Εκεί, μεταξύ άλλων οι σπουδαστές εμπεδώνουν τη μεθοδολογία της συνέντευξης κατανοώντας το επίπεδο στο οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτές τις προσωπικότητες με επιτυχία. Μέσα απ' αυτά τα Μορφωτικά Προγράμματα του Εργαστηρίου, ονόματα που θεωρούνται στηρίγματα της κοινωνίας μας, αφιερώνουν στιγμές από τον πολύτιμο χρόνο τους στους σπουδαστές μας. 'Ετσι αυτοί οι τελευταίοι δημιουργούν ανεκτίμητες επαφές που έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν και αργότερα, όταν θα ζητούν τη γνώμη ή την ερμηνεία αυτών των ξεχωριστών ανθρώπων για ένα γεγονός, προσδίδοντας μ' αυτόν τον τρόπο ξεχωριστή εγκυρότητα στη δημοσιογραφική τους δουλειά.

Εφαρμογές

Οι σπουδαστές καλούνται να δουλέψουν μαζί με τους καθηγητές τους και να δημιουργήσουν δημοσιογραφικό προϊόν από αυτά που έμαθαν. Η ομαδική δουλειά μέσα και έξω από τη σχολή επιβραβεύει τις προσπάθειες όλων. Εκδίδουν εφημερίδες, σαν άσκηση που δίνεται στη τάξη, ή κάνουν έρευνες και συνεντεύξεις με την καθοδήγηση πάντα των επαγγελματιών δημοσιογράφων - δασκάλων τους. Παράλληλα στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά studios της Σχολής, που στεγάζονται στο επταώροφο ιδιόκτητο κτίριο, οι σπουδαστές γίνονται παραγωγοί των δικών τους ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών ρεπορτάζ και εκπομπών αποκτώντας την πολύτιμη εμπειρία της ζωντανής παραγωγής. Έτσι τα εφόδια που παίρνουν οι σπουδαστές στο Εργαστήρι είναι σφαιρικά και ολοκληρωμένα. Είναι θεωρητικά και πρακτικά, είναι ομαδικά και προσωπικά. Είναι ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, ένας καταρτισμένος και μορφωμένος επαγγελματίας δημοσιογράφος.